Wil je met ons in contact komen?

Energielabel bedrijfspand

Het energielabel van uw bedrijfspand is niet zomaar een stukje papier; het is een krachtig instrument dat u helpt om de energie-efficiëntie van uw pand te begrijpen en te verbeteren. Sinds 2008 is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Dit label geeft inzicht in hoe energiezuinig uw pand is en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het hebben van een goed energielabel is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook tal van voordelen die zowel uw bedrijf als het milieu ten goede komen.

Waarom een energielabel voor uw bedrijfspand belangrijk is.

Het energielabel van uw bedrijfspand is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het biedt ook tal van voordelen die een significante impact kunnen hebben op uw bedrijf. Hier zijn enkele redenen waarom een energielabel belangrijk is voor u:

Wettelijke naleving

Sinds 2008 is het verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand een energielabel te hebben. Dit voorkomt boetes en juridische problemen. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren groter dan 100 m² minstens energielabel C hebben om gebruikt te mogen worden.

Financiële besparingen

Een hoog energielabel betekent lagere energiekosten. Een energiezuinig pand verbruikt minder energie, waardoor uw maandelijkse energierekeningen dalen. Deze besparingen kunnen worden geïnvesteerd in andere belangrijke onderdelen van uw bedrijf.

Verbeterde vastgoedwaarde

Panden met een hoog energielabel zijn aantrekkelijker voor kopers en huurders. Ze brengen lagere operationele kosten met zich mee en zijn beter voor het milieu. Dit kan de waarde van uw pand verhogen en het sneller verkoopbaar of verhuurbaar maken.

Toegang tot subsidies en financiële steun

Er zijn verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor energiezuinige bedrijfspanden. Dit kan variëren van belastingvoordelen tot directe financiële ondersteuning voor energiebesparende maatregelen. Een hoog energielabel kan u helpen in aanmerking te komen voor deze voordelen, waardoor de kosten voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van uw pand aanzienlijk dalen.

Positieve milieu-impact

Door te investeren in een energie-efficiënt pand draagt u bij aan een duurzamer milieu. Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat helpt bij het bestrijden van klimaatverandering. Dit versterkt ook het imago van uw bedrijf als een verantwoordelijke en milieubewuste organisatie.

Betere werkomgeving

Een pand met een goed energielabel zorgt vaak voor een comfortabeler binnenklimaat. Betere isolatie, efficiënte verwarming en koeling, een optimaal lichtplan en optimale ventilatie dragen bij aan een gezondere en aangenamere werkomgeving voor uw werknemers. Dit kan leiden tot hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Concurrentievoordeel

In een competitieve markt kan een hoog energielabel uw bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Het laat zien dat uw bedrijf vooruitstrevend is en investeert in duurzaamheid. Dit kan aantrekkelijk zijn voor klanten, partners en investeerders die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is tien jaar geldig, mits er geen grote wijzigingen aan het pand worden aangebracht die van invloed kunnen zijn op de energieprestatie.

Is het verplicht om een energielabel te hebben voor mijn bedrijfspand?
Ja, het is verplicht om een geldig energielabel te hebben bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Zonder energielabel riskeert u een boete. Uitzonderingen op de verplichting van een energielabel voor bedrijfspanden zijn onder andere monumenten, tijdelijke gebouwen, religieuze gebouwen en kleine vrijstaande gebouwen (minder dan 50 m²).

Wat zijn de verschillende categorieën van een energielabel?
Energielabels variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Een pand met een A-label is het meest energie-efficiënt.

Kan ik het energielabel van mijn bedrijfspand verbeteren?
Ja, door energiebesparende maatregelen te nemen zoals betere isolatie, efficiënte verwarmingssystemen en het gebruik van duurzame energie, kunt u het energielabel van uw pand verbeteren. Neem direct contact op met één van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken!

Hoe wordt mijn energielabel bepaald? Hoe gaat dat in zijn werk?
Wij bepalen uw energielabel door een uitgebreide inspectie van uw pand uit te voeren. Tijdens deze inspectie verzamelt een van onze gecertificeerde adviseurs gegevens over isolatie, verwarmings- en koelsystemen, ventilatie en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen. Deze gegevens voeren wij in een speciaal softwareprogramma in, dat op basis van de energieprestatie van uw pand het energielabel berekent.

Wat is het verschil tussen een energielabel en een energieprestatieadvies (EPA)?
Een energielabel geeft een algemene indicatie van de energiezuinigheid van een pand, terwijl een energieprestatieadvies (EPA) een gedetailleerd rapport is met specifieke aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen. Bij Acutus kunnen wij beide voor u leveren, benieuwd naar de opties? Neem vrijblijvend contact op!

Hoe vraag ik een energielabel aan voor mijn bedrijfspand?
U kunt een energielabel aanvragen via onze erkende energieadviseurs. Wij zullen uw pand inspecteren en de benodigde gegevens verzamelen om het energielabel te bepalen. Voor meer informatie en een offerteaanvraag kunt u hieronder terecht!

Acutus, uw partner in energielabels

Acutus is dé expert op het gebied van energielabels voor bedrijfspanden. Met jarenlange ervaring en een team van gecertificeerde energieadviseurs, helpen wij bedrijven om inzicht te krijgen in de energie-efficiëntie van hun panden en adviseren wij over mogelijkheden om deze te verbeteren. Ons doel is om u te ondersteunen bij het voldoen aan wettelijke eisen en tegelijkertijd de voordelen van een energiezuinig pand te maximaliseren.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contactformulier hieronder invullen of ons bellen. Wij kijken ernaar uit om met u samen te werken aan een duurzamere toekomst.

Energielabel aanvragen?

Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico