Wil je met ons in contact komen?

Bedrijfsnoodplan

Een bedrijfsnoodplan is een gedetailleerd en systematisch document dat de procedures en protocollen beschrijft die moeten worden gevolgd tijdens noodsituaties binnen een bedrijf. Dit plan is ontworpen om de veiligheid van werknemers, bezoekers en eigendommen te waarborgen. Daarnaast in het geval van een incident is het bedrijfsnoodplan er om te zorgen dat de bedrijfsvoering zo snel mogelijk kan worden hervat na een incident.

Wettelijke vereisten en normen

Het opstellen van een bedrijfsnoodplan is niet alleen een verstandige voorzorgsmaatregel, maar zelfs een wettelijke verplichting voor veel bedrijven. Volgens artikel 15 van de Arbowet is elke werkgever in Nederland verplicht om een bedrijfsnoodplan te hebben. Daarnaast zijn er andere belangrijke wet- en regelgeving die van belang zijn.

Het Bouwbesluit 2012 stelt minimale bouwtechnische voorschriften vast, waaronder veiligheidseisen voor brandpreventie en evacuatie. Het Besluit Veiligheid en Gezondheid Arbeidsplaatsen (BVGA) bevat specifieke eisen voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek, inclusief noodplannen en -procedures. De NEN 8112-norm biedt een gedetailleerd framework voor het opstellen en implementeren van effectieve bedrijfsnoodplannen. Lokale brandveiligheidsvoorschriften kunnen bovendien aanvullende eisen stellen, zoals specifieke maatregelen voor brandpreventie en -bestrijding.

Het voldoen aan deze wettelijke vereisten is essentieel om de veiligheid van werknemers en bezoekers te waarborgen en om te voorkomen dat bedrijven juridische en financiële risico’s lopen bij het niet naleven van de regels.

Waar bestaat een bedrijfsnoodplan uit?

Een effectief bedrijfsnoodplan bestaat uit meerdere essentiële onderdelen die samen zorgen voor een volledig bedrijfsnoodplan en een veilige werkomgeving. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste componenten.

  • Ontruimingsplan

    Een ontruimingsplan is onderdeel van het bedrijfsnoodplan en is verplicht voor ieder gebouw dat is voorzien van een brandmeldinstallatie. Zo’n ontruimingsplan moet voldoen aan de NEN8112. Volgens het ontruimingsplan is het verplicht dat er vluchtwegplattegronden aanwezig zijn in jouw bedrijfspand. Deze plattegronden geven alle vluchtwegen in jouw gebouw weer. Het komt vaak voor dat tekeningen en plannen verouderd zijn of dat veranderingen van de organisatie op deze plattegronden niet zijn opgenomen. Acutus voorkomt dit en zorgt ervoor dat je up to date blijft!

  • Veiligheidsplan

    Een veiligheidsplan is een cruciaal onderdeel van een bedrijfsnoodplan, omdat het de basis legt voor een veilige werkomgeving. Het begint met een grondige risicobeoordeling, waarbij potentiële gevaren in de werkomgeving worden geïdentificeerd. Vervolgens worden preventieve maatregelen vastgesteld en geïmplementeerd om deze risico’s te minimaliseren, zoals veiligheidsprocedures en het gebruik van beschermingsmiddelen.

  • Beveiligingsplan

    Een beveiligingsplan is een fundamenteel onderdeel van een bedrijfsnoodplan, gericht op het beschermen van het bedrijf en zijn medewerkers tegen externe bedreigingen. Het plan begint met het identificeren van potentiële beveiligingsrisico's, zoals inbraak, diefstal en vandalisme. Vervolgens worden specifieke maatregelen vastgesteld, waaronder het installeren van beveiligingscamera's, toegangscontrolesystemen en alarmsystemen.

  • Organisatie van de bedrijfshulpverlening

    De organisatie van de bedrijfshulpverlening (BHV) is een cruciaal onderdeel van een bedrijfsnoodplan, omdat het de interne noodhulpstructuur binnen een bedrijf beschrijft. Dit begint met het benoemen van BHV’ers en het toewijzen van specifieke taken en verantwoordelijkheden tijdens noodsituaties. BHV’ers worden zorgvuldig geselecteerd en getraind om gepast te reageren op verschillende noodsituaties zoals brand, ongevallen en evacuaties.

  • Afstemming met gemeentelijke instanties

    Afstemming met gemeentelijke instanties is een essentieel onderdeel van een bedrijfsnoodplan. Deze samenwerking zorgt ervoor dat er duidelijke protocollen zijn voor communicatie en samenwerking met lokale overheidsdiensten zoals de brandweer, politie en gezondheidsdiensten. Dit begint met het opstellen van afspraken en procedures voor noodhulp en evacuatie, zodat alle betrokken partijen precies weten wat er van hen wordt verwacht tijdens een noodsituatie.

Acutus regelt jouw bedrijfsnoodplan

Met Acutus ben je verzekerd van een compleet en actueel bedrijfsnoodplan dat voldoet aan alle wettelijke eisen en veiligheidsoverwegingen. Wij helpen je bij het opstellen, bijwerken en praktisch invullen van alle noodzakelijke documenten en procedures. Dit garandeert dat je medewerkers en bezoekers altijd weten hoe te handelen in noodsituaties, wat zorgt voor een veilige werkomgeving en gemoedsrust. Neem contact met ons op om vandaag nog te beginnen met het verbeteren van de veiligheid van jouw bedrijfspand.

Direct een bedrijfsnoodplan op laten stellen?

Neem vandaag nog contact met ons op, laat een terugbelverzoek achter of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico