Wil je met ons in contact komen?

BREEAM, Dé maatstaf voor duurzame gebouwen

BREEAM is een afkorting voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, een internationaal erkende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen. Het biedt een uitgebreid raamwerk om de prestaties van gebouwen te meten en te waarderen op negen duurzaamheidsaspecten. Deze negen aspecten zijn: management, welzijn & gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

BREEAM is dé maatstaf voor duurzame gebouwen. We kijken verder dan alleen de constructie zelf en beoordelen de bredere impact op het milieu en de samenleving. Met een BREEAM-certificering onderscheidt jouw gebouw zich als een toonbeeld van duurzaamheid en vooruitstrevendheid. Het is de ultieme bevestiging van jouw inzet voor milieuprestaties en het welzijn van gebruikers.

Binnen twee werkdagen een offerte ontvangen?

Vraag direct een offerte voor BREEAM aan >

Wat is BREEAM In-Use?

Een van de methoden van BREEAM, is BREEAM In-Use. Deze benadering is gericht op het meten, vastleggen en verbeteren van de duurzaamheid van bestaande gebouwen. BREEAM In-Use richt zich op drie kerngebieden: de fysieke eigenschappen van het gebouw (asset), hoe het gebouw beheerd en onderhouden wordt (beheer) en hoe het gebouw dagelijks wordt gebruikt door de gebruikers (gebruik). Dit uitgebreide evaluatiesysteem biedt eigenaren en beheerders de mogelijkheid om de duurzaamheid van hun bestaande gebouwen te analyseren en gerichte verbeteringen aan te brengen. Door deze drie aspecten te beoordelen, kunnen gebouweigenaren een volledig beeld krijgen van de duurzaamheidsprestaties van hun gebouwen. Met dit volledige beeld kunnen er dan weer strategieën ontwikkeld worden om deze prestaties te optimaliseren en te verbeteren!

Hoe verloopt een BREEAM In-Use assessment?

Bij een BREEAM In-Use doorlopen we twee belangrijke stappen om jouw gebouw te verbeteren: de Quickscanfase en de Expertfase.

De Quickscanfase

In de Quickscanfase van een BREEAM In-Use beginnen we met een grondige inventarisatie, gevolgd door een Quickscan om de huidige stand van zaken te kunnen beoordelen. Daarna stellen we verbetermaatregelen vast en verkennen we mogelijke varianten. Denk hierbij aan een normaal verbeterscenario en een ambitieus verbeterscenario. Het resultaat van deze fase? Een helder rapport met concrete aanbevelingen om jou inzicht te geven in de verbetermaatregelen!

De Expertfase

Na de Quickscanfase begint de Expertfase. Hierin gaat onze expert dieper in op jouw project. Eerst nodigen we een geselecteerde BREEAM-assessor uit en bepalen we ambities, zoals welke BREEAM-score je graag wil behalen! Daarna verdelen we de opgestelde taken. Na deze stappen stellen we een overtuigende bewijslast op en evalueren we de verbeteringen tijdens de opleveropname. Als laatste ronden we natuurlijk het dossier af, waarna het assessment volgt! Na het assessment krijg je het resultaat en ontvang je een BREEAM-certificaat!

Te behalen scores

Bij BREEAM zijn de scores verdeeld over de verschillende bovengenoemde negen categorieën. Elke categorie heeft een specifiek aantal punten dat kan worden behaald, afhankelijk van hoe goed het gebouw presteert op dat specifieke aspect van duurzaamheid. Deze punten worden vervolgens omgezet in een score op een schaal van 'Pass' tot 'Outstanding'.

Een 'Pass' betekent dat het gebouw voldoet aan de basisvereisten voor duurzaamheid, terwijl een 'Good' of 'Very Good' aangeeft dat het gebouw bovengemiddeld presteert. Een 'Excellent' score betekent dat het gebouw uitzonderlijk goed presteert op het gebied van duurzaamheid. De 'Outstanding' score geeft aan dat het gebouw tot de top behoort en een voorbeeld is van excellentie op alle fronten van duurzaamheid.Wat zijn dan de voordelen van een goede score?

Het behalen van hogere BREEAM-scores brengt een scala aan voordelen met zich mee die verder reiken dan alleen de erkenning van duurzaamheid. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Lagere operationele kosten: Door te investeren in energiebesparende maatregelen zoals LED-verlichting, isolatie en efficiënte HVAC-systemen kun je aanzienlijk besparen op energiekosten.
  • Verbeterde marktpositie: Een hogere BREEAM-score kan jouw gebouw onderscheiden op de vastgoedmarkt en het aantrekkelijker maken voor huurders en investeerders.
  • Positieve impact op het milieu: Door duurzame praktijken te implementeren die worden beloond met hogere BREEAM-scores, draag je bij aan een verminderde ecologische voetafdruk.
  • Verbeterde gezondheid en welzijn van gebruikers: Zorg voor goede ventilatie, natuurlijke verlichting en hoogwaardige binnenluchtkwaliteit voor een beter welzijn van jouw gebruikers.
  • Fiscale voordelen en subsidies: In sommige gevallen kom je in aanmerking voor belastingvoordelen, subsidies of andere financiële stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid of andere instanties.

Acutus, de expert in BREEAM In-Use!

Bij Acutus hebben we ons gespecialiseerd in het uitvoeren van BREEAM In-Use assessments voor jouw gebouw. Ons ervaren en gecertificeerde team staat voor je klaar om je door het hele proces te begeleiden, vanaf de eerste evaluatie tot aan de certificering. We kijken naar drie belangrijke aspecten van jouw gebouw: de fysieke eigenschappen, het beheer en het gebruik ervan.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een evaluatie van jouw gebouw en ontdek hoe we je kunnen helpen om de duurzaamheid te verbeteren! Ontvang binnen twee werkdagen een offerte!

Bekijk hier het certificaat!

Binnen twee werkdagen een offerte?

Vraag nu uw offerte aan en ontvang deze binnen twee werkdagen! Bel ons om direct de mogelijkheden te bespreken!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico