Wil je met ons in contact komen?

Gebruiksvergunning en -melding

Ben jij de eigenaar of de huurder van een pand? Dan ben jij verantwoordelijk voor het brandveilig gebruik van dit gebouw! Wat daarbij komt kijken? In de eerste plaats een gebruiksvergunning, waarin het gebruik van jouw gebouw is geborgd. Op advies van de brandweer, bepaalt de gemeente de voorschriften van deze vergunning. Het gaat dan om voorschriften over het beperken van de kans op brand, het beperken van de gevolgen van brand én het vluchten uit een gebouw bij brand.

Acutus toetst jouw locatie op basis van de afgegeven gebruiksvergunning. Op basis van de toetsing, komen we met een helder advies en praktische voorstellen. Acutus geeft je gebruiksvergunning aandacht en voorkomt dat je onbewust brandrisico loopt!

Wanneer is een gebruiksvergunning verplicht?

Het aanvragen van een gebruiksvergunning is verplicht als in jouw bouwwerk of inrichting:

  • Bedrijfsmatig gevaarlijke stoffen worden opgeslagen aan meer dan vier personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf wordt gegeven.
  • Aan meer dan tien kinderen jonger dan twaalf jaar dagverblijf wordt geboden.
  • Aan meer dan tien lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten dagverblijf wordt geboden.
  • Aan meer dan vier personen woonverblijf wordt geboden, anders dan een huishouden per woning. Bij voorbeeld een kamerverhuurbedrijf.

Kostbare knelpunten voorkomen

Een gebruiksvergunning wordt vaak afgegeven bij de ingebruikname van een pand. Na afgifte, krijgt deze vergunning vaak geen aandacht meer. Een gemiste kans, want een controle kan kostbare knelpunten aan het licht brengen!

Naarmate de tijd verstrijkt, kan het pand of het gebruik hiervan veranderen. Daarom toetst de brandweer het huidige gebruik van een pand regelmatig aan de hand van de afgegeven gebruiksvergunning. Komt het gebruik niet meer overeen? Dan loop je het risico op hoge boetes of kan de vergunning zelfs ingetrokken worden! Ga je je pand verbouwen of aanpassen? Een voorafgaande toetsing geeft helderheid of de werkzaamheden passen binnen de afgegeven vergunning of dat er een melding gedaan moet worden.

Voordelen voor jou:

1. Inzicht of het gebruik van jouw gebouw voldoet aan de afgegeven vergunning

2. Een brandveilige werk/verblijfsruimte voor jouw medewerkers of bewoners

3. Planbare en goedkopere oplossingen, door proactief de risico’s en gebruiken in beeld te brengen

4. Geen vervelende verrassingen bij controle door de brandweer.

Wil je jouw pand laten toetsen op basis van je huidige vergunning?

Neem vandaag nog contact met ons op, laat een terugbelverzoek achter of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico