Wil je met ons in contact komen?

Verduurzaming verlichting De Spiegel en De Horst

Verlichtingsplannen

De opdracht

Binnen de gebouwen 'de Spiegel' en 'de Horst' in de schitterende omgeving van de Universiteit Twente wachtte een uitdagende opdracht op Acutus B.V.: het verduurzamen van de verlichting. Met vastberadenheid en toewijding werd besloten om de huidige tl-verlichting te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Tegelijkertijd was er een verzoek om advies te geven betreffende het vernieuwen van de noodverlichting van de twee gebouwen.

       Prijzen

Het resultaat

De Universiteit streeft naar duurzaamheid als prioriteit, niet alleen voldoen ze aan de wettelijke eisen voor verlichting, maar ze streven ook naar het optimaliseren van het ontwerp voor energieverbruik en gebruikscomfort. Acutus heeft dit gerealiseerd door iteratief te ontwerpen, waarbij we de beste balans hebben gevonden tussen enerzijds aangename verlichting boven werkplekken en anderzijds energiebesparing door het beperken van het aantal verlichtingsarmaturen. Deze aanpak hield rekening met de wens van de UT dat ook voorbijlopende studenten/medewerkers maar zeer beperkt schaduw mochten werpen op de werkplek.

Om verder energie te besparen, zijn bewegingsmelders geïnstalleerd in plaats van schakelaars, wat automatische uitschakeling van lampen mogelijk maakt wanneer een ruimte niet in gebruik is. Het gebruikscomfort is verbeterd door over te stappen naar verlichting met een luxwaarde van 4000K. Wanneer duurzaamheid net zo belangrijk is voor onze klanten als voor ons, kijken we graag samen naar andere interessante mogelijkheden. In dit geval hebben we gekeken naar het hergebruik van bestaande plafond platen in combinatie met 3D geprinte armaturen.

De vervanging van de verlichting zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de huidige verlichtingseisen en er is geoptimaliseerd voor efficiëntie en comfort. De projectie van de noodverlichting in de Horst voldeed niet aan de normen en is aangepast om te voldoen aan de NVFN Praktijkgids voor noodverlichting. Het gebruik van een kleurtemperatuur van 4000K draagt bij aan een effectievere werkomgeving, waarbij werknemers zich beter kunnen concentreren, ondersteund door de vervanging van schakelaars door aanwezigheidsdetectoren.

Uitvoering

2021

Sector

Universiteit

Contactpersoon Acutus

Anthon van Vliet

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico