Wil je met ons in contact komen?

WKO-systeem

De afkorting WKO staat voor Warmte Koude Opslag. Een WKO-systeem is een installatie die warmte en koude onttrekt aan de bodem, welke vervolgens wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van woningen en gebouwen. Meestal wordt het bodemenergiesysteem gekoppeld aan een warmtepomp, die zorgt voor de juiste temperatuur voor het gebouw. Een warmtepomp heeft het vermogen om de temperatuur van de warmte die uit de bodem wordt gehaald, te verhogen tot een niveau dat geschikt is voor verwarmingsdoeleinden. Bovendien kan een warmtepomp ook worden gebruikt om de warmte die uit de bodem wordt gehaald, om te zetten in koeling voor airconditioningstoepassingen. Op deze manier maakt het gebruik van een warmtepomp het bodemenergiesysteem veelzijdiger en efficiënter voor het verwarmen en koelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een WKO-systeem voor jouw gebouw?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Hoe werkt een WKO-systeem?

Een WKO-systeem maakt gebruik van een ingenieuze cyclus om warmte en koude te benutten uit de bodem. Allereerst wordt warm water opgepompt uit de warme bron van het bodemenergiesysteem. Deze warmte wordt vervolgens onttrokken door de warmtepomp, die het gebruikt om de temperatuur te verhogen tot een niveau dat geschikt is voor verwarmingsdoeleinden.

Het afgekoelde grondwater wordt dan teruggepompt in de koude bron, waar het wordt opgeslagen. In de zomer, wanneer koeling nodig is, wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling voor het gebouw. Dit proces zorgt voor een comfortabel binnenklimaat zonder dat er extra energie nodig is voor koeling.


Acutus helpt je graag!

Wil je een WKO-systeem laten ontwerpen en installeren? Dat kan én mag niet iedereen, er is een certificering nodig. Niet getreurd, Acutus bezit deze certificering! Het ontwerpen en installeren wordt uitgevoerd volgens BRL 6000-21. Bij het ontwerpen zijn een aantal basiszaken belangrijk, zoals:

  • Het installatieontwerp van het gebouw of de woning past bij de WKO. Je houdt rekening met de verschillende temperatuurniveau’s;
  • De aanwezigheid van toerengeregelde bronpompen met bijpassende infiltratiekleppen;
  • Laad- en ontlaadstrategie van de bronnen;
  • Een mogelijkheid om warmte en koude te genereren voor het controleren van de energiebalans.
  • Een goed ontwerp én een goede uitwerking zijn belangrijk om het systeem optimaal te laten werken. Acutus helpt je hierbij!

Samen werken aan toekomstbestendig vastgoed

Acutus helpt jou bij het ontwerpen en installeren van een WKO-installatie. Onze ervaren specialisten leveren jou een ontwerp dat voldoet aan alle wettelijke eisen en aan het programma van eisen. Ook voldoet het ontwerp aan de BRL 6000-21. De documenten die je hierbij nodig hebt? Die regelen wij! Jij geeft alles uit handen, wij zorgen na de implementatie voor het beheer van jouw systeem!

Een goede samenwerking staat bij ons op nummer één. Gaan we samen een WKO-systeem ontwerpen? Samen realiseren we toekomstbestendig vastgoed!

Wil je een ontwerp voor een bodemenergiesysteem ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico