Wil je met ons in contact komen?

Een WKO-systeem ontwerpen

Duurzaam energie opslaan. Dát is de toekomst. Een WKO-systeem maakt het mogelijk. Met een WKO-systeem ben jij gereed voor de toekomst. Je slaat op een duurzame manier energie op in de bodem. Deze methode wordt ook wel een bodemenergiesysteem genoemd. Maak je gebruik van deze methode? Dan draag je bij aan de besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen.

Wat is een WKO-systeem?

Maar wat is het precies? De afkorting WKO staat voor Warmte Koude Opslag (WKO). Een WKO-systeem is een installatie dat warmte en koude onttrekt aan de bodem. Deze warmte of koude wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van woningen en gebouwen. Het bodemenergiesysteem wordt vaak gekoppeld aan een warmtepomp. Dit produceert de juiste temperatuur voor het gebouw.

Hoe werkt een WKO-systeem?

De warmtepomp onttrekt warmte aan het opgepompte grondwater uit de warme bron van het bodemenergiesysteem. Het grondwater koelt af en wordt teruggepompt in de koude bron. In de zomermaanden wordt het afgekoelde water weer opgepompt. Dit wordt gebruikt als passieve koeling. Het daardoor opgewarmde water wordt weer teruggebracht in de warme bron. De cirkel is daarmee rond.

Een WKO-systeem ontwerpen

Wil je een WKO-systeem laten ontwerpen en installeren? Dat kan én mag niet iedereen. Er is een certificering nodig. Een certificering die Acutus bezit! Ook moet het ontwerpen en installeren worden uitgevoerd volgens BRL 6000-21. Bij het ontwerpen zijn een aantal basiszaken belangrijk.

Bijvoorbeeld:

  • Het installatieontwerp van het gebouw of de woning past bij de WKO. Je houdt rekening met de verschillende temperatuurniveau’s;
  • De aanwezigheid van toerengeregelde bronpompen met bijpassende infiltratiekleppen;
  • Laad- en ontlaadstrategie van de bronnen;
  • Een mogelijkheid om warmte en koude te genereren voor het controleren van de energiebalans.

Een goed ontwerp én een goede uitwerking zijn belangrijk om het systeem optimaal te laten werken. Acutus helpt je hierbij!

Samen werken aan toekomstbestendig vastgoed

Acutus helpt jou met het ontwerpen en installeren van een WKO-installatie. Onze ervaren specialisten leveren jou een ontwerp aan. Dit ontwerp voldoet aan alle wettelijke eisen en aan het programma van eisen. Ook voldoet het ontwerp aan de BRL 6000-21. De documenten die je hierbij nodig hebt? Regelen wij! Jij geeft alles uit handen.

Samenwerken staat bij ons centraal. Gaan wij voor jou een WKO-systeem ontwerpen? Het beheer van jouw systeem doen wij ook! Samen gaan we voor een toekomstbestendig vastgoed.

Wil je een ontwerp voor een bodemenergiesysteem ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico