Wil je met ons in contact komen?

BENG berekening

De Bijna Energie Neutraal Gebouwen, beter bekend als BENG, is de nieuwe energieprestatie bepalingsmethode en vanaf 1 januari 2021 verplicht voor alle nieuwbouw. Wanneer je een omgevingsvergunning voor nieuwbouw gaat aanvragen, ben je verplicht een BENG berekening uit te voeren. Deze methode is een ontwikkeling op de beter bekende EPC berekening. Met de BENG berekening bewijs je aan de gemeente of jouw bouwwerk wel of niet voldoet aan de gestelde eisen. Zonder een juiste berekening wordt de vergunningsaanvraag altijd afgekeurd.

Certificaat voor BENG berekeningen

Certificaat Woningbouw

Waar bestaat een BENG berekening uit?

De overheid stelt energie-eisen waar alle woningbouw en utiliteitsbouw aan moet voldoen. De energiezuinigheid dient aangetoond te worden met een berekening van de energieprestatie. Deze eisen verschillen per gebouw en worden bepaald bij het opstellen van de berekening. De berekening meet de energieprestatie van jouw gebouw aan de hand van drie indicatoren: BENG-1, BENG-2 en BENG-3. Er moet voldaan worden aan deze drie eisen:

BENG-1: Energiebehoefte

De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft, uitgedrukt in kWh/m2 per jaar.

BENG-2: Primair energiegebruik

De hoeveelheid primaire energie die nodig is voor gebouw gebonden installaties ten behoeve van o.a. koeling, verwarming en warm water.

BENG-3: Aandeel hernieuwbare energie

Het aandeel hernieuwbare energie in procenten. Denk hier bijvoorbeeld aan: zonnepanelen, omgevingswarmte, zonneboiler, en bodemenergie.

BENG voor oplevering

Naast dat er voor een aanvraag van een vergunning een BENG berekening nodig is, moet er ook voor elk nieuwbouwproject een BENG oplevering afgegeven worden. In het opleverrapport toetsen wij de uitvoering van de aanvraag volgens de detailmethode voor woningbouw en utiliteitsbouw. Na oplevering ontvang je van ons een energielabel voor het gebouw.

Energieprestatie gaat van EPC naar BENG

Ben jij al bekend met de nieuwe energieprestatie-eisen voor de nieuwbouw? Sinds 1 januari 2021 zijn deze nieuwe eisen ingegaan. De Energie Prestatie Coëfficiën (EPC) berekening is vervangen door de Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

Verschil tussen BENG en EPC

Het belangrijkste verschil van BENG ten opzichte van EPC is dat er op een andere manier gekeken wordt naar de energiezuinigheid van een gebouw. De energie berekening van BENG wordt gemaakt op basis van NTA8800 en de EPC berekening op basis van NEN7120.

Wil je een offerte aanvragen?

Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico